Cum îmi caut un loc de muncă?

 Pasul 1: Găseşte-ţi direcţia

După absolvirea liceului, eşti absolut sigur de ceea ce vrei să faci, nu? Dacă nu, acum e timpul să determini care-ţi sunt punctele forte şi să identifici ce fel de carieră ţi se potriveşte. Eşti genul de om căruia îi place să fie înconjurat de alte persoane? Sau eşti mai fericit făcând calcule sau creând programe informatice? Trebuie să ai în vedere toate punctele tale forte, punctele slabe, dorinţele, lucrurile care nu-ţi plac şi interesele tale

Atunci când te gândeşti la viitoarea ta carieră. Citeşte despre tipurile de slujbe care te interesează şi vorbeşte cu cei care au slujbe care ţi se par interesante. Concentrează-te pe funcţii şi domenii care se potrivesc intereselor şi calităţilor tale, dar mai ales pe ceea ce ţi-ar place cel mai mult să faci în viaţă.

Pasul 2: Cercetează

E vital să cunoşti cât de multe poţi despre companiile care te interesează şi să iei în considerare toate opţiunile. Trebuie să fii receptiv la oportunităţile oferite de companiile şi industriile la care nu te-ai mai gândit pană atunci. Odată ce ai identificat companiile ţintă, accesează paginilor web ale acestor companii, citeşte ştiri şi vorbeşte cu angajaţi actuali pentru a afla cât de mult posibil. Nu uita să analizezi şi stabilitatea companiei. Va exista compania şi pe termen lung?

    Pasul 3: Adună-ţi uneltele

E important să ai uneltele potrivite pentru orice sarcină. Uneltele necesare căutării unei slujbe sunt un CV, o scrisoare de intenţie şi un portofoliu al muncii tale. Alocă timp pentru crearea unui CV şi a unei scrisori de intenţie care să transmită punctele tale forte şi experienţa ta. Acestea sunt câteva sfaturi de ţinut minte:

  1. Gândeşte-te la tipul de CV de care ai nevoie. Un CV funcţional, care subliniază abilităţile tale în favoarea experienţei, este potrivit celor care caută o slujbă pentru prima dată.
  2. Concentrează-te pe reuşitele tale mai mult decât pe simplă descriere a experienţei.
  3. Foloseşte verbe de acţiune în CV şi scrisoarea de intenţie pentru a-ţi descrie experienţa, precum, a iniţia˝, a produce˝, a reuşi˝.
  4. acă nu ai multă experienţă practică, gândeşte-te la slujbele cu normă parţială, activităţile şcolare sau voluntariatele la care ai participat. Evaluează-ţi toată experienţa şi tradu-o în felul în care se aplică la orice loc de muncă pentru care vei aplica.
  5. Pasul 4: Reţeaua

    Una din cele mai importante sarcini în orice căutare de slujbe e crearea de reţele. Profită de orice resurse ai, prieteni care au absolvit înaintea ta şi lucrează deja, prieteni ai părinţilor tăi, foşti profesori şi vecini. Trimite emailuri în care să-ţi întrebi cunoştinţele dacă ştiu pe cineva care te-ar putea ajuta. Dă-ţi CV-ul pe la cunoscuţi şi cere-le să-l dea şi ei mai departe. Sună-ţi cunoscuţii ca să afli dacă ştiu pe cineva care lucrează la o firmă la care eşti interesat să te angajezi.

    Pasul 5: Joacă-ţi rolul

    Dacă vrei să te alături lumii profesioniste, trebuie să te porţi şi să arăţi deosebit. Cumpără un costum şi poartă-l la toate interviurile. Asigură-te că adresa ta de e-mail şi mesajul de întâmpinare al mesageriei vocale sunt adecvate. Ar trebui să te comporţi profesionist şi acasă. Fii pregătit pentru un telefon sau un interviu telefonic oricând. Cu cât te comporţi mai mult ca un profesionist, cu atât oamenii te vor considera mai mult un profesionist.

    Pasul 6: Nu renunţa

    Lumea reală poate fi o adevărată provocare. Fă-ţi planuri realiste şi admite că, probabil, va trebui să porneşti de jos şi să munceşti pentru a ajunge cât mai sus. Probabil te vei confrunta cu respingeri când vei căuta primul tău loc de muncă, dar toată lumea trece prin asta. Fii pro-activ, persistent şi rămai încrezător că există o slujbă minunată acolo, afară, pentru tine!

Cum mă pregătesc pentru angajare?

 

Primul pas spre jobul pe care ți-l dorești este un CV care să iasă din anonimat. Pentru asta, ai nevoie de un model CV actual, acel exemplu care te îndrumă ce să scrii la fiecare categorie și ce aptitudini CV să pui în valoare pentru a-ți găsi mai ușor un loc de muncă. Foarte important este și aspectul general al CV-ului, să-ți placă cum arată în primul rând ție, să treacă testul tău de exigență și apoi pe cel al recrutorului. Să poată fi parcurs ușor și informațiile relevante din cariera ta să fie așezate strategic. Iată ce model de CV să urmezi, dar și cum ar trebui să-ți pregătești CV-ul!

Curriculum Vitae este o biografie scurtă care cuprinde date referitoare la experiență, abilități, studii. Ai putea să-l numești cartea ta de vizită, pe care o folosești pentru a te pune în valoare în fața angajatorilor. Practic este povestea care vorbește despre tine, despre istoricul tău profesional și despre abilitățile și realizările tale. Aici ar trebui să evidențiezi de ce ești cea mai bună persoană pentru un job. Toate aceste informații trebuie structurate într-o formă, într-un model de CV.

CV-ul Europass este unul dintre cele mai bine cunoscute formate de CV din Europa. Este ușor de utilizat și bine cunoscut de angajatori și instituțiile de învățământ.

Mai întâi, va trebui să vă creați profilul Europass, cu informații privind studiile, formarea, experiența profesională și competențele dumneavoastră. De îndată ce profilul dumneavoastră Europass este complet, puteți crea oricâte CV-uri doriți, în doar câteva clicuri. Selectați informațiile pe care doriți să le includeți, alegeți un model și Europass compilează totul. 

Puteți crea, salva și partaja CV-urile în 30 de limbi. CV-ul poate fi descărcat și salvat în biblioteca Europass. Îl puteți trimite prin e-mail angajatorilor sau îl puteți partaja online pe EURES sau alte platforme de ocupare a forței de muncă.

Nu uitați că CV-ul este prima ocazie de care dispuneți pentru a vă face cunoscute competențele, profilul educațional, experiența profesională și alte realizări. 

  • Ilustrați prin exemple competențele și experiențele care corespund locului de muncă pentru care vă manifestați interesul.
  • Acordați o atenție deosebită detaliilor publicate în anunțul de post vacant.
  • Nu faceți greșeli de ortografie și gramatică, includeți o adresă de e-mail și o fotografie.
  • Nu uitați să actualizați secțiunea „Despre mine” pentru a evidenția de ce sunteți persoana potrivită pentru postul respectiv.
  • Nu includeți un istoric complet.
  • Puneți accentul pe principalele aspecte care corespund locului de muncă pe care îl doriți.
  • Asigurați-vă că CV-ul dumneavoastră este ușor de citit.
  • Utilizați un limbaj clar și simplu. Folosiți verbe puternice (de exemplu, „am gestionat”, „am dezvoltat”, „am contribuit”).
  • Prezentați mai întâi cele mai noi evenimente Dacă sunt perioade în care nu ați lucrat sau urmat vreo formare, explicați de ce.
  • Vă puteți crea CV-ul accesând linkul: https://europa.eu/europass/eportfolio/screen/cv-editor?lang=ro 

Pregătirea pentru interviu

Fiind un mediu creat pentru a facilita cunoașterea reciprocă, interviul necesită o atenție deosebită. Fii sigur că angajatorii ți-au analizat CV-ul și sunt conștienți de aptitudinile tale practice și de experiența anterioară. Așadar, prin intermediul interviului, aceștia doresc să afle mai multe despre tine, să observe dacă ești potrivit pentru locul de muncă și dacă te poți integra rapid. Tu trebuie să demonstrezi toate acestea și să convingi amgajatorul că tu ești cel mai bun candidat. Și trebuie să faci asta în jumătate de oră sau o oră. Timpul este scurt, așadar prima impresie contează foarte mult. Trebuie să știi cum să te prezinți la un interviu de angajare, cum să te pregătești și la ce să te aștepți.

Pregătește-te să răspunzi la întrebări

Pentru a putea răspunde la întrebările angajatorului, este esențial să „cercetezi terenul” înainte de a ajunge la interviu. În primul rând, trebuie să te informezi foarte bine cu privire la poziția disponibilă și la ce implică aceasta. Deși ai aplicat pentru mai multe joburi, înainte de întâlnirea cu angajatorul trebuie să uiți de celelalte locuri de muncă și să te concentrezi doar asupra celui pentru care te prezinți.

În al doilea rând, e foarte important să aduni cât mai multe informații despre companie. Caută articole din presă, uită-te la paginile firmei de pe rețelele de socializare, dar și pe site-ul și blogul acesteia. Încearcă să înțelegi ce valori promovează și ce mediu de lucru creează. Bineînțeles, poți pune aceste întrebări și la momentul interviului, dar e ideal să mergi deja pregătit.

În al treilea rând, încearcă să aduni date despre echipă și realizările membrilor acesteia. Informează-te cu privire la manageri și la potențialii viitori colegi. În acest fel, îți poți face o idee despre gradul de adeziune al echipei și despre nivelul tău de compatibilitate cu aceasta. Desigur, nu este indicat să îți formezi o părere drastică de la început, înainte să ajungi să cunoști colegii personal, însă poți avea o idee încă din faza de ”research”.

  1. Pregătește-ți ținuta pentru interviu

Cum te prezinți la un interviu de angajare poate influența decisiv rezultatul acestuia. Deși poate suna oarecum superficial, ținuta și, în general, aspectul fizic sunt foarte importante. Iar motivul pentru care trebuie să acordăm atenție acestui aspect nu este deloc superficial. Concret, totul se rezumă la comunicare. Și nu vorbim despre comunicarea verbală, ci despre cea nonverbală, responsabilă de transmiterea unei mari cantități din conținutul mesajului. Așadar, îmbrăcămintea, părul, machiajul, accesoriile, dar și mișcările corpului spun foarte multe despre tine. Angajatorii acordă atenție acestui aspect și la fel ar trebui să faci și tu.

Primul aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este jobul pentru care aplici. Dacă este vorba despre un loc de muncă într-o bancă, de exemplu, ar fi ideal ca ținuta să fie una office. În schimb, dacă este vorba de o industrie ce implică un simț estetic bine dezvoltat sau creativitate, poți demonstra asta prin hainele pe care le porți, abordând o ținută mai casual, pe care să o accesorizezi cu atenție. Încearcă să eviți culorile țipătoare și accesoriile care ies prea tare în evidență. Iar în ceea ce vă privește pe voi, domnilor, ar fi indicat să vă limitați la un ceas și o verighetă (dacă este cazul), eliminând alte accesorii care ar putea strica imaginea de ansamblu. Părul trebuie să fie pieptănat, desprins sau prins într-o coadă. Nu încerca prea tare să impresionezi prin intermediul coafurii, e important doar să ai un aspect îngrijit.

Întrebări care se pun la interviu

După cum am menționat, aspectul fizic contează. Totuși, în niciun caz nu trebuie neglijată discuția în sine. Știm că nu vrei să fii luat prin surprindere, mai ales atunci când vine vorba de un interviu de angajare. Trebuie să te prezinți pregătit și sigur pe tine. Așadar, iată o serie de întrebări pe care le poți primi de la angajatori:

1. De ce ai decis să pleci de la fostul loc de muncă? Regula de aur pentru a răspunde la această întrebare: nu vorbi de rău fostul șef! Angajatorul poate crede că același tratament va fi aplicat și lui după plecarea ta, așa că poate deveni reticent. În schimb, poți vorbi despre dorințele și idealurile tale, menționând faptul că nu mai aveai ce să înveți nou sau că dorești să evoluezi în alt mediu.

2. De ce ești potrivit pentru acest job? De ce ar trebui să te angajăm pe tine? Trebuie să îi demonstrezi angajatorului că ești candidatul ideal. Bineînțeles, nu poți face asta dacă nu știi care sunt trăsăturile acestui candidat. Așadar, e nevoie să fii foarte bine informat. Axează-te pe două sau trei calități de ale tale, care sunt necesare locului de muncă dorit.

3. Care crezi că este cel mai mare defect al tău? Când ți se adresează această întrebare, este foarte important să eviți răspunsurile clișeice, de tipul „sunt perfecționist” sau „muncesc prea mult”. Angajatorul vrea să vadă capacitatea ta de a te autoanaliza. Cu toții suntem oameni și nimeni nu se așteaptă să fii perfect. Totuși, e bine să alegi defecte care pot fi corectate în timp. De exemplu, poți vorbi despre timiditate sau încăpățânare. Încearcă, de asemenea, să nu expui defecte ce te pot pune într-o lumină prea negativă. Nu vorbi despre incapacitatea ta de a lucra cu alte persoane, de exemplu.

4. Cu ce salariu te-ai simți confortabil? E bine să nu oferi un răspuns foarte concret acestei întrebări, mai ales dacă este vorba de un prim interviu. Încearcă să afli care este grila de salarizare pentru acel post înainte de a comunica o sumă pe care ți-o dorești. Nu vrei să lucrezi pentru jumătate din cât ai putea primi, dar nici să dai impresia că banii reprezintă singurul aspect care te interesează.

5. Povestește-mi despre hobby-urile tale. Răspunsul acestei întrebări poate oferi indicii angajatorului despre personalitatea ta. Dacă îți petreci timpul liber afară, cu prietenii sau practicând un sport, este posibil să fii o persoană extrovertă și energică.

6. Ai întâmpinat la locul de muncă o situație care te-a pus în dificultate? Cum ai gestionat-o? Gândește-te de acasă la un astfel de răspuns. E important să demonstrezi că ai aptitudini de rezolvare a problemelor și că poți face față situațiilor stresante.

7. Ai obținut un rezultat profesional de care ești mândru? Care este acela? Încearcă să te gânești la un proiect care este într-un domeniu conex sau care să poată fi aplicat și la locul de muncă pe care ți-l dorești. Dacă nu este posibil, poți descrie faptul că ai condus o echipă sau faptul că te-ai descurcat într-o anumită situație, chiar dacă nu ai avut resursele necesare.

8. Ce te motivează? Este indicat să nu vorbești despre dimensiunea financiară atunci când răspunzi la această întrebare. Poți povesti despre atingerea anumitor idealuri, de exemplu, sau despre colectiv și mediul de lucru.

9. Care crezi că este cea mai importantă calitate a ta? Încearcă să fii direct și concis. E bine să ai capacitatea de a te promova într-un mod atractiv, dar încearcă să nu intri prea mult în detalii. Este indicat, totuși, să oferi un exemplu concret care să susțină calitatea descrisă.

10. Ai întrebări pentru noi? Pregătește-ți de acasă o serie de întrebări pe care vrei să le adresezi și adaptează-le la situația în care ești pus. Poți adresa întrebări despre jobul propriu-zis, despre companie, echipă sau instruire. Acest aspect este important deoarece angajatorul trebuie să vadă că ești interesat de post și că îți dorești să obții cât mai multe informații.

Acestea sunt câteva sfaturi care te vor ajuta să faci față interviurilor de angajare și să obții jobul visat. Nu uita să menții o atitudine pozitivă pe tot parcursul interviului și să ai încredere în tine. În rest… multă baftă!

formarea continuă și învățarea pe tot parcursul vieții

Învăţarea pe tot parcursul vieţii (Life Long Learning) este un proces continuu de oportunităţi flexibile de învăţare, corelând învăţarea şi competenţele dobândite în instituţiile formale cu dezvoltarea competenţelor în contexte non-formale şi informale, în special la locul de muncă. 
Aceasta presupune învăţarea neîntreruptă, oricând şi oriunde. Deşi conceptul s-a modificat de-a lungul timpului, raţionamentul de bază rămâne acelaşi: oamenii trebuie să îşi actualizeze cunoştinţele şi competenţele, ca indivizi, cetăţeni şi angajaţi. Este un aspect esenţial pentru a sprijini competitivitatea în contextul unei economii globale şi a cunoaşterii bazată pe tehnologie, pentru a promova integrarea socială şi participarea la o societate democratică. 

Deținerea unui set solid de competențe oferă oportunități oamenilor, constituie o plasă de siguranță în vremuri nesigure, promovează incluziunea și progresul social și oferă economiei forța de muncă calificată necesară pentru a se dezvolta și a inova. Succesul tranziției digitale și al tranziției verzi depinde de lucrători cu competențe adecvate. Pandemia de COVID-19 a accelerat și mai mult necesitatea recalificării și perfecționării forței de muncă pentru a se adapta la evoluția pieței forței de muncă și pentru a răspunde cererii din diferite sectoare.

J