autocunoașterea

Autocunoaşterea este primul pas în procesul de orientare în carieră. Când ştii ce îţi place să faci, care sunt pasiunile tale, la ce discipline şcolare te descurci cel mai bine sau ce domenii te pasionează, care sunt experienţele tale de succes, înseamnă că te cunoşti suficient de bine ca să poţi vorbi despre cine eşti şi care sunt punctele tale tari. A şti cum reacţionezi, cum te comporţi în diferite situaţii de viaţă este un prim pas spre autocontrol. Toate acestea înseamnă autocunoaştere.

 Autocunoașterea reprezintă nevoia de a ne intelege mai bine și de a găsi motivație în interiorul nostru pentru a îmbunătăți încrederea în forțele proprii. Vrem și avem nevoie să ne autorespectăm, acesta fiind principalul scop pentru care autocunoașterea devine necesară în viaîa noastră, în diverse etape.

Există trei motive (nevoi umane) principale care ne conduc spre autocunoaștere:

  • Nevoia de a ne îmbunătăți încrederea în noi înșine: se referă la faptul că oamenii caută să-și întărească sentimentul de autorespect prin intermediul autocunoașterii.
  • Nevoia de realism în privința propriei persoane: oamenii vor să știe adevărul despre ei înșiși, fie că acesta este pozitiv sau negativ.
  • Nevoia de consistență: oamenii vor ca ceea ce află despre ei înșiși să nu contravină major imaginii de sine. Aceasta conduce de obicei la căutarea de informații care să fie consistente cu imaginea de sine și la evitarea acelora care nu corelează cu ceea ce cred despre ei înșiși.

 Dezvoltarea autocunoaşterii poate fi stimulată prin încercarea de a răspunde cât mai sincer şi mai obiectiv la următoarele întrebări:

  1. Ce ştiu şi ce pot să fac bine? Răspunsurile formulate ne ajută să ne identificăm cunoştinţele, capacităţile, abilităţile, deprinderile.
  2. Ce aş dori, ce mi-ar plăcea să fac? Răspunsurile conduc la conştientizarea intereselor, dorinţelor, preferinţelor, aspiraţiilor, idealurilor personale.
  3. Ce este important pentru mine? Răspunsurile se vor referi la sistemul de valori.
  4. Cum sunt? Această întrebare se referă la identificarea trăsăturilor de personalitate.   
care sunt posibilitățile tale?

Din momentul în care te cunoști mai bine intervine procesul amplu de a obţine informaţii fie despre studiile pe care vrei să le urmezi, cariera pe care vrei să o ai, cursuri de perfecţionare, antreprenoriat etc.

Un alt pas important în cadrul procesului decizional îl reprezintă identificarea și explorarea alternativelor. Dacă în etapa autocunoașterii explorarea se realizează mai degrabă în interiorul nostru, în această a doua etapă explorarea are loc în exterior și presupune identificarea cât mai multor opțiuni disponibile care să se plieze pe interesele, abilitățile și valorile personale.
În această etapă este important să acumulați cât mai multe informații despre domeniile de studiu, specializările oferite de diferite universități, oportunitățile pe care vi le oferă studiul într-un anumit centru universitar. Încercați să nu vă limitați căutarea doar la domeniile de studiu care vă sunt familiare. Răsfoiți oferta educațională și planurile de învățământ pentru specializări variate. S-ar putea să vă regăsiți interesele într-o specializare la care nu v-ați fi gândit.
Căutați să luați legătura cu persoane care au studiat sau studiază una dintre specializările care vă interesează. Există grupuri de studenți, absolvenți sau persoane care lucrează într-un anumit domeniu și care vă pot oferi informații valoroase despre o anumită profesie. Sursele de informare pe care le aveți la dispoziție sunt variate și în general sunt la un click distanță.

  • Propuneți-vă să alocați periodic timp pentru căutare și informare.
  • Faceți voluntariat și luați contact direct cu mediul de muncă specific unei anumite profesii.
  • Discutați cu angajați, puneți întrebări, cereți păreri și fiți asertivi. În general, oamenii au deschiderea de a vorbi despre profesia lor.
  • La finalul etapei de identificare și explorare a alternativelor s-ar putea să aveți 2-3 opțiuni de studiu între care să oscilați
ia decizia potrivită!

Decizia în carieră este un proces care se desfășoară în timp și care presupune alegerea unei alternative de carieră din cele disponibile la un moment dat. Alegerea efectivă a alternativei de carieră nu reprezintă un moment izolat în timp, ci are în spate mai multe etape pe care ar fi indicat să le parcurgă fiecare persoană care este interesată să ia o decizie potrivită pentru sine, care să ducă ulterior la niveluri crescute de satisfacție în muncă, dar și în viața personală.

Dacă ai ajuns în această etapă înseamnă că e momentul să selectezi una dintre opțiunile explorate.
Este util să încerci să nu iei decizia sub presiunea timpului, să revezi pașii parcuși anterior și să nu te focusezi prea mult pe cifre (spre exemplu, să alegi opțiunea cu cele mai multe avantaje, fără a câtări implicațiile personale ale avantajelor/ dezavantajelor notate acolo). Ia-ți timp și reflectează, apoi ia decizia în cunoștință de cauză, asumându-ți lucrurile pe care le-ai descoperit în etapele exploratorii.
Am ales să studiez ……………………………………………………………………….

acționează!

 Fiecare decizie informată luată este bine să fie urmată de un plan de acțiune.

  • Încercați să vă gândiți care sunt pașii care trebuie să fie urmați pentru a concretiza decizia luată.
  • Faceți o listă cu acțiunile necesare în ordinea în care trebuiesc îndeplinite.
  • Încercați să ancorați în timp aceste acțiuni, să vă planificați termene limită realiste, să divizați în subsarcini acțiunile mari și să solicitați ajutor ori de câte ori este necesar.
  • Încercați să anticipați care sunt posibilele bariere și modalitățile de a le face față.
  • Persistați în concretizarea planului de carieră, recompensați-vă fiecare reușită și reflectați la posibile modificări ori de câte ori ceva nu funcționează așa cum v-ați fi așteptat.
J